Followers

Thursday, April 16, 2009

sujudku yang terakhir

Assalamualaikum..
pernahkah kita semua terfikir,bilakah sujud kita ke hadrat Ilahi kita akan menjadi sujud yang terakhir???Mungkinkah sebentar lagi,atau mungkin esok,lusa,tulat dan seterusnya...???
Ianya menjadi satu persoalan yg kita sendiri dan sesiapa saja di muka bumi ini tidak akan mengetahui jawapannya,kerna YANG MAHA MENGETAHUI hanyalah ALLAH YANG MAHA AGUNG....
So,''kalau camtu,kita nak buat macam mana ni??kita tak tau bila kita akan diambil nyawa..."
Jawapannya ialah "lu pikirlah sendiri"-bak kata nabil raja lawak...=just joking..
As a servant of The Almighty God,kita perlu menyedari hakikat behawa 'life is short and death will cime over anytime and anywhere..........'
The killer point here is kita kena selalu bersedia dengan word 'kematian'sebab kita tak tahu bilakah masanya seperti dalam firman ALLAH s.w.t :

ولكل أمة أجل فإذا جاء أجلهم لا يستأخرون ساعة ولا يستقدمون
yang bermaksud : bagi setiap umat mempunyai ajal (batas waktu).Apabila ajalnya tiba,mereka tidak dapat meminta penundaan atau percepatkan walau untuk sesaat.

Here,Ican say that we all must prepare ourselves before we meet GOD there...
kita perlu bersedia dengan amalan-amalan yang akan membolehkan kita untuk menjawab segala persoalan malaikat di alam barzakh nanti..Kita juga mesti menyegerakan taubat..It is better if yao can do it everytime before you sleep..maksudnya kat sini,amalkanlah solat sunat taubat setiap kali sebelum tidur...insyaALLAH moga dosa kita diampunkan oleh-NYA..amin..

Besides that,kita juga perlu menyelesaikan hutang-piutang kita sesama manusia,meminta maaf dan apa juga yang berkaitan dengan al ehwal manusia..If not,kat sana nanti kita juga yang akan dapat susah..wa na'uzu billahi min zalik...Mulai saat ni,marilah sama-sama kita mengamalkan satu amalan yang sangat dan amat mulia iaitu,memaafkan kesalahan orang lain sebelum tidur dan menghisab diri di kala masih terjaga..kelak,apabila sampai waktu malaikat Izrael mencabut nyawa kita..ADUH!!! Sakitnya tak terperi...Maka sudah terlewat untuk kita untuk bertaubat...

Jadi,itulah sujud kita buat kali yang terakhir....

Fikir-fikir kan dan renung-renung kan dan selamat beramal...-Prof. Ezy

WaLlahu a'lam...

No comments: