Followers

Thursday, July 2, 2009

BTQ...(2)

assalamualaikum...
post ni saya nak share apa yang dipelajari dalam subjek BTQ....
insyaAllah...

TOPIC 1 : Al Hidayah ( Guidance )

actually kite semua dah biasa dengar word ni...tapi intipati dalam nya mesti ramai yang tak berkesempatan nak ambil tahu..dan saya sendiri waktu belajar tu,baru terfikir...hmm...
let us start k....

WHAT IS HIDAYAH (GUIDANCE)?????
to guide,to show the way,to lead to the right way....

-it is the quality with the tawfiq from Allah which leads man to perception of good and bad and the implementation of Allah's rules and regulations.

2 TYPES OF ALHIDAYAH.

-SPECIAL GUIDANCE ( khassah ) = it is given to whom Allah wills,loves,wishes and it is received by the TAWFIQ from Allah. ( Q 28:56 )

"Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) tidak berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang engkau kasihi (supaya ia menerima Islam), tetapi Allah jualah yang berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang (ada persediaan untuk) mendapat hidayah petunjuk (kepada memeluk Islam)"

"hidayah yang diberi khas buat insan yang menjadi pilihan Allah,Allah sayang dan diterima oleh Tawfiq dari Allah.contoh: hidayah untuk non-muslim.

-GENERAL GUIDANCE ( umum ) = It is given to all Allah's creatures. ( Q 20:50 )

"Nabi Musa menjawab: “Tuhan kami ialah yang telah memberikan kepada tiap-tiap sesuatu: kejadian semulajadinya yang sesuai dengannya, kemudian Ia memberi petunjuk kepadanya akan cara menggunakannya”."

"hidayah ni untuk semua hambaNya...

4 STAGES OF AL HIDAYAH

1) TAKHLIQ=Allah brings into existence the previously non-existent.
"Allah menciptakan sesuatu yang tiada menjadi ada".

2) TASWIYAH=Fashioning the created with due proportion and in a form ideal to its level of existence.
"Allah melengkapkan ciptaanNya sesuai dengan ciptaanNya itu".

3) TAQDIR=Assigning to the Creation an appropriate role and imbuing it with ability consistent with its form.
"Allah menetapkan ciptaan Nya dengan ketetapan yang tertentu sesuai dengan kejadiannya..contoh:burung dijadikan bersayap untuk membolehkannya terbang bebas."

4) HIDAYAH=to show it the natural way for its existence and developement through inherent and external modes of guidance.
"Allah akan memberi petunjuk kepada ciptaanNya untuk membolehkan mereka hidup di atas muka bumi ini."

these stages are shown in Quran ( Q 87:2-3 )

"Yang telah menciptakan (sekalian makhlukNya) serta menyempurnakan kejadiannya dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya;"

"Dan Yang telah mengatur (keadaan makhluk-makhlukNya) serta memberikan hidayah petunjuk (ke jalan keselamatannya dan kesempurnaannya);"

4 GRADES OF ALHIDAYAH

1)NATURAL INSPIRATION ( al ilham )
-guidance of instinct=gerak hati.
-given to whole creatures=dikurniakan untuk semua ciptaanNya.
-man and animal=manusia dan haiwan mempunyai hidayah ini.
-since birth=sejak lahir dikurniakan hidayah ini.
e.g. The moment a child is born,he starts crying....=sewaktu bayi dilahirkan,mereka menangis...

2)GUIDANCE OF SENSES/FEELING ( al hawas )
-man and animal.
-provides those sectors of creation which have the sensory faculties of touch,taste,smell,sight and hearing to gather information of the external world and react and interact upon that sensory information=deria atau perasaan untuk bertindak balas dengan keadaan semasa.
-no distinction between man and animal if they are misused in wrong path=tiada perbezaan antara manusia dan haiwan jika mereka tidak menggunakan hidayah itu sebaiknya.
(Q 7:178-179)

"Sesiapa yang diberi petunjuk oleh Allah (dengan sebab persediaannya)
maka dia lah yang beroleh petunjuk;
dan sesiapa yang disesatkan oleh Allah (dengan sebab keingkarannya)
maka merekalah orang-orang yang rugi."


"Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan
mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan
mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran)
;
mereka itu seperti binatang ternak,
bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai."


3)GUIDANCE OF MIND/REASONING ( al'aql )
-given only to human being=hanya untuk manusia.
-3 guidance have combined in man=3 hidayah ini bergabung dalam diri manusia.
-the controler of senses and feelings=menjadi pengawal kepada gerak hati dan perasaan.
(untuk membezakan yang baik dan yang buruk).
-religion will guide the mind=agama yang ada akan memimpin akal.
-is obtained by the use of minds and through reseaces=boleh diterima/diperoleh daripada penggunaan akal dan minda dan dari kajian atau pencarian masing-masing.

(Q 31:25)

"Dan sesungguhnya jika engkau (wahai Muhammad) bertanya
kepada mereka (yang musyrik) itu:
“Siapakah yang menciptakan langit dan bumi?”
Sudah tentu mereka akan menjawab: “Allah”.
Ucapkanlah (wahai Muhammad): “Alhamdulillah”
(sebagai bersyukur disebabkan pengakuan mereka yang demikian - tidak mengingkari Allah), bahkan kebanyakan mereka tidak mengetahui (hakikat tauhid dan pengertian syirik)."



4)GUIDANCE OF RELIGION ( addin )
-the ultimate guidance=hidayah paling tinggi.
-obtained by understanding Allah through revealed knowledge and doing everything due to His orders=diperoleh dengan cara penurunan wahyu @ dari rasuluLlah s.a.w. dan dengan melakukan segala suruhanNya.
-guides the mind=mengawal 'aqal kerana setiap perkara ada batasannya.
-guides man to the belief in one supreme Lord of the universe (Allah) and haviing righteous living in accordance withh that belief=memimpin manusia untuk percaya dan yakin pada 1 Kuasa iaitu Allah dan menjalani hidup dengan kepercayaan/pegangan yang benar.
-gaining the pleasure of Allah only=hanya mencari redha Allah.

(Q 6:162)

"Katakanlah: “Sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku,
hidupku dan matiku,
hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam."


waLlahua'lam.............................................

to be continued....

No comments: