Followers

Saturday, July 31, 2010

Transformation of Function

bismiLlahirRahmanirRahim...

"Allahumma solli wa sallim 'ala saiyidina Muhammad
alfatihi lima ughliqo
wal khatimi lima sabaqa
nasiril haqqa bil haq
wal hadi ila siratikal mustaqim
wa 'ala alihi wa sohbihi haqqa qadrih
wa miqdarihil 'azim..."

assalamu'alaikum wa rahmatuLlahi wa barakatuh...

how are you today???
i really hope that you are in the best of health...

this time, i would like to write about one of the chapter in calculus 1 which is :
"TRANSFORMATION OF FUNCTION"

in malay, we call this as : perubahan pada fungsi

There are 4 subtopics which are related in sketching a graph :


1) Horizontal translation
2) Vertical Translation
3) Horizontal Scale
4) Vertical Scale

Next, i will discuss about all these subtopics and relate them with our life in this Allah's world as a servant.


as Allah said : "dan tidaklah Aku menciptakan jin dan manusia selain hanya untuk beribadah kepadaku"
(adz zariat:56)

in horizontal translation in sketching a graph, we find that :
y=f(x-c) and y=f(x+c)
the rule said, we have to shift the previous graph to the right with c units for y=f(x-c) and shift to the left with c units for y=f(x+c).

(can i write in malay? (",) )

seperti yang tercatat pada funtion tersebut, kita tengok x - c, akan mengubah kedudukan graf ke sebelah kanan, inii bermakna graf tadi akan menjadi semakin positif pada hal kalau kita lihat pada sign untuk c adalah (-)...


begitulah juga dengan kehidupan seharian kita, di mana andai kita mengurangkan maksiat dan dosa atau keburukan, maka kedudukan kita akan menjadi semakin dekat dengan Allah. dan begitulah juga sebaliknya, andai kita menambah dan memperbanyakkan perbuatan yang tidak baik, maksiat, dosa, mengumpat dan lain-lain... kita akan semakin jauh dan jauh...(negative of graph) dan sampai satu tahap, kita akan semakin jauh daripadaNya (infinity)...(na'uzubiLlahimin zalik)...
sesungguhnya sedarlah sahabat, bahawa Allah sentiasa hampir kepada kita... namun, cuba kita menilai diri sendiri, di manakah Allah dalam hati kita???

seperti dalam firmanNya yang bermaksud :

"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku
maka (beritahu kepada mereka):
sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka);
Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu.
Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu),
dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul."
(al baqarah:186)
seterusnya, vertical translation :

y=c+f(x) and y=f(x)-c
for y=c+f(x) : we have to shift up the graph with c units while,
for y=f(x)-c : we need to shift down the graph with c units.


for this relationship, kita boleh membuat kesimpulan dengan mengandaikan seseorang yang banyak dan selalu bertaubat, bertahajud, bangun di tengah malam, berzikir, selawat, bertahmid, bertasbih dan banyak membaca alQuran, maqam dan kedudukan mereka akan menjadi semakin tinggi...terkenal di negeri akhirat walaupun mereka sunyi daripada kalangan manusia... namun harus diingatkan, bahawa apa yang penting dalam setiap amalan kita adalah niat...begitulah sebaliknya, jika kita malas beribadah dan melakukan amalan sunat, maka kita akan menjadi serendah-rendahnya... dan boleh jadi kita lebih teruk lagi daripada binatang ternakan (andai kita tidak menggunakan akal dan kurniaan Allah dengan sebaik-baiknya)

seperti firman Allah yang bermaksud :
Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia
yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah),
dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah)
dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat);
mereka itu seperti binatang ternak,
bahkan mereka lebih sesat lagi;
mereka itulah orang-orang yang lalai.
(surah al a'raf:179)


kita harus menyedari bahawa apa sahaja yang kita lakukan di atas muka bumi ini, tidak akan pernah lari daripada pandangan Allah Yang Maha Melihat dan Maha Memerhati...

Dan tinggalkanlah kamu dosa yang nyata dan yang tersembunyi.
Kerana sesungguhnya orang-orang yang berusaha melakukan dosa,
mereka akan dibalas dengan apa yang mereka telah lakukan.
(al an'am : 120)

Dan Dia lah yang berkuasa atas sekalian hambaNya;
dan Ia mengutuskan kepada kamu pengawal-pengawal
(malaikat yang menjaga dan menulis segala yang kamu lakukan),
sehingga apabila sampai ajal maut kepada salah seorang di antara kamu,
lalu diambil (nyawanya) oleh utusan-utusan Kami (malaikat);
sedang mereka pula (malaikat itu) tidak cuai (dalam menjalankan tugasnya).
(al an'am : 61)

setakat ini sahaja perkongsian buat kali ini, untuk horizontal and vertical scale, sahabat-sahabat boleh menilai sendiri dan menghubungkaitkannya dengan kehidupan seharian kita... kerana kita mesti menginsafi bahawa setiap apa yang berlaku dalam hidup kita, pastia da hikmah di sebaliknya dan yakinlah bahawa allah Maha Mengetahui setiap apa yang tersurat dan tersirat untuk hamba-hambaNya...


ayuh sahabat...marilah kembali kepadaNya...

sekian terima kasih...

wassalamu'alaikum warahmatuLlahi wa barakatuh

Friday, July 23, 2010

DRAWING @ CAD is the best!!!


bismiLlahirRahmanirRahim...

assalamu'alaikum...

sedikit perkongsian buat sahabat pembaca tentang salah satu subjek yang saya ambil sem ini iaitu engineering drawing...memang smart la subjek ni...rasa macam budak AED pulak...he...=)

alhamduliLah setakat ni baru masuk kelas pertama dan kelas pertama memberikan first impression yang positif berkaitan subjek ni...subjek yang nampak mudah tapi memerlukan kepekaan dan kejituan yang sangat tinggi...=)

ni antara peralatan yang digunakan :












ni peralatan untuk drawing by hand..tapi CAD pula salah satu software khas untuk drawaing menggunakan komputer...hasil daripada assignment pertama tak dapat nak attach sebab laptop ni tak dapat install software tu...tapi memang menguji ketahanan emosi dan kesabaran sebab agak leceh untuk melukis guna komputer...yang paling penting,ianya amat menarik...sangat best!!! =)

jom pakat-pakat ambil drawing...he =)

ni je post untuk kali ini...

terima kasih

wassalam...=)

akhirnya........=)



bismiLlahirRahmanirRahim...
Allahumma solli 'ala saiyidina Muhammad..alfatihi lima ughliqo wal khatimi lima sabaq..
nasiril haqqa bil haq wal hadi ila siratikal mustaqim..
wa 'ala alihi wa sohbihi haqqa qadrih wa miqdarihil 'azim...

Assalamu'alaikum...

alhamduliLlah ku panjatkan seinfiniti kesyukuran kepada Allah Yang Maha Penyayang kerana memberi aku kesempatan untuk ke SMAKL dengan tujuan untuk bertemu dengan bakal pejuang-pejuang agama Allah...insyaAllah...





perancangan yang dibuat sejak bulan 3 akhirnya dapat ku laksanakan pada hari ini tanggal 10 sya'ban 1431 Hijrah bersamaan 22hb Julai 2010...

ALHAMDULILLAH...terima kasih Tuhan...rahmat Mu terlalu agung buat ku...

sejuta penghargaan buat peminjam kereta...
dan teristimewa buat teman sepanjang perjalanan @ ex-roommate di PJ=Rusni Tajari...
Thanks temankan akak dan sanggup menghadapi saat-saat yang mendebarkan tadi...=)
Akhir sekali...khas ku tujukan penghargaan ini buat adik-adikku di SMAKL kerana menyambut kehadiran kemi...kepada saffana,"thanks alot tolong akak..."
dan kepada adik-adik lain,fariha,ummu,marya,shakila,fateahah,'aishah dan tak lupa kepada adik kesayangan amalina...terima kasih adik-adikku...

pengalaman beberapa minit bersama mereka amat berharga...mereka terdiri daripada pelajar tingkatan 4 dan 5...masing-masing mempuunyai idea,semangat,azam dan ilmu yang luar biasa...dan yang paling penting,hubungan dengan Allah yang sangat aqrab...
"hidup kerana redhaNYA..." kata fariha...
dan banyak lagi...masing-masing memasang niat dan cita-cita untuk menjadi seorang individu muslim yang bukan sahaja cemerlang dalam bidang akademik,bahkan juga mereka ingin berjaya di akhirat kelak...cita-cita yang tersimpan untuk menegakkan kalimah 'la ilaha illaLlah' tersemat dalam jiwa mereka biarpun umur mereka masih remaja...


alhamduliLlah...masih ada rantai-rantai yang akan menyambung perjuangan rasuluLlah yang mulia ini...aku bersyukur dapat bertemu dengan mereka...mudah-mudahan adik-adikku akan menjadi para mujahidah yang mukminah...amin...sampai bertemu kembali...teruskan perjuangan kalian...=)

sekadar itu saja...kepada sahabat-sahabat...

"ber'amallah hanya keranaNya...
sesungguhnya dengan niat itu mampu menjadikan pekerjaan
yang kecil berubah menjadi besar dan begitu juga sebaliknya...
(petikan kata-kata saffana) begitu berkuasanya niat...
biar siapa pun kita,biar di mana pun kita...
tanamkan dalam diri yang kita hidup hanya keranaNYA..."

Wednesday, July 21, 2010

Dulu, Kini dan Selamanya...



Dulu...
'aku' seorang yang hebat...
berdiri megah...
melontar kata-kata...
penuh yakin dan berani...
di hadapan insan
yang serupa...
'aku' dipuja,
dipuji,
dihargai
dan dikagumi
oleh manusia...
Namun...
itu kenangan lalu...
yang telah dibawa pergi
bersama pepasir pantai,
dek ombak lautan yang deras...

Kini...
'aku' insan kerdil...
berdiri kecil di hadapan insan,
tanpa sesuatu...
menjadi insan biasa,
lebih selesa memencilkan diri...
bimbang ada 'ujub di hati...
lebih rela berdiam diri...
kerana bimbang ada hati yang terguris...
hidup'ku' hanya untuk Dia...
Yang Maha Esa
dan Maha Kuasa...
menerima taklifat dan amanah,
'ku' penuhi dengan penuh iltizam...
'aku' hanya ingin berbakti padaNya...
biar aku tidak dikenali...
dikeji...
dihina...
difitnah...
Namun 'aku' yakin...

Dia ada di sana...
menanti kepulangan'ku'...
agar dapat bersama denganNya...
menjalani hidup yang hakiki...
di negeri abadi...
Selamanya...
'aku' ingin bersamaNya...
akan ku kota janji ini:
"inna solati wa nusuki wa mahyaya wa mamati
liLlahi Rabbil 'alamin"


biar badai datang melanda...
biar guruh berdentum kuat...
'aku' kan tetap mengingatiMu...
memujaMu...
kerna ku yakin janjiMu pada 'ku'
tidak akan pernah Kau mungkiri...


"ya Allah Yang Maha Berkuasa...
janganlah Engkau bolak balikkan hati kami
setelah Engkau beri kan hidayah kepada kami...
kurniakanlah kami ya Allah Yang Maha Memberi...
rahmat dan kasih sayangMu
yang hanya dengannya kami dapat hidup di dunia yang sementara ini...
ya Allah Yang Maha 'Adil...
tetapkan hati kami agar sentiasa teguh dengan agamaMu
serta mengamalkan ajaran dan sunnah rasulMu...
agar kelak kami tidak akan menyesal ya Allah Yang Maha Hebat...
ya Allah Yang Maha Bijaksana...
sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui
setiap apa yang berada dalam hati kami...
peliharalah kami dari sebarang kejahatan...
ya Allah Yang Maha Mulia...
kami insan hina,
yang selalu melakukan kesilapan,
sesungguhnya kami hanya menumpukan seluruh harapan kepadaMu...
jangan lah Engkau biarkan kami tanpa pengawasanMu...
ya Allah Yang Maha Menerima taubat...
sesungguhnya kami kembali kepadaMu...
terimalah kami dan ampunkanlah kami...amiin ya Rabbal 'alamin..."


p/s: peringatan khas buat diri dan istimewa buat pembaca...

Friday, July 16, 2010

aib!!!!!

sumber ini diperoleh daripada : http://abuaiman.wordpress.com

SUMBER 1

Dalam hadis Muslim, suatu kisah berkaitan seorang lelaki datang kepada Nabi saw dan berkata:


“Wahai Rasulullah. Aku mengubati seorang wanita di hujung bandar.
Aku telah melakukan kepadanya (seks), cuma aku tidak menyetubuhinya.
Inilah aku, maka hukumlah aku apa yang engkau mahu.

Lalu ‘Umar (Ibn Khattab) berkata kepadanya:


“Allah telah tutupi keaibanmu jika engkau menutupi dirimu”.

Nabi saw tidak berkata apa-apa. Lalu lelaki itu bangun dan pergi.

Nabi saw menyuruh seorang lelaki memanggilnya dan membaca kepadanya

firman Allah (maksudnya)

“Dan dirikanlah sembahyang pada dua bahagian siang (pagi dan petang),dan pada waktu-waktu yang berhampiran dengannya dari malam. Sesungguhnya kebaikan itu menghapuskan kejahatan. Perintah-perintah Allah yang demikian adalah menjadi peringatan bagi orang-orang yang mahu beringat” (Surah Hud ayat 114).

Maka ada seorang bertanya: "Wahai Nabi Allah, ini khas untuknya sahajakah?"


Jawab Nabi saw:
Bahkan untuk manusia keseluruhannya”.

SUMBER 2

Al-Qaradawi telah menyebut dalam bukunya Min Fiqh al-Daulah fi al-Islam telah menyatakan:

"Kemungkaran itu mesti nyata dan dilihat."


Adapun jika pelakunya melakukannya secara sembunyian dari pandangan manusia

dan menutup pintu rumahnya,

maka tidak seorang pun boleh mengintip atau merakamnya

secara diam-diam dengan menggunakan alat elektronik atau

kamera video atau menyerbu rumahnya untuk memastikan kemungkarannya.

Inilah yang ditunjukkan pada lafaz hadis

“barangsiapa yang melihat kemungkaran, maka hendaklah dia mengubahnya….”

Dikaitkan kewajipan mengubah itu dengan melihat atau menyaksikan kemungkaran.

Tidak dikaitkan dengan mendengar tentang kemungkaran dari orang lain.

Ini kerana Islam tidak menjatuhkan hukuman kepada orang yang mengerjakan kemungkaran secara bersembunyi dan tidak menampakkannya.

Diserahkan hanya kepada Allah untuk menghisabnya pada hari kiamat.

Hisab ini bukan menjadi wewenang seseorang di dunia.

Sehinggalah dia melakukannya secara terang-terangan dan menyingkap keaibannya.

Bahkan hukuman Ilahi itu lebih ringan bagi orang menutupi kemungkarannya dengan menggunakan tabir Allah dan tidak menampakkan kederhakaannya sebagaimana yang disebutkan dalam hadis sahih: (bermaksud):

“Setiap umatku diberikan keampunan kecuali orang-orang yang menampakkan (dosanya)” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

PENGAJARAN

  1. Aib semua manusia perlu dijaga tidak kira ia muslim atau tidak
  2. Nabi SAW tidak mendedahkan keaiban orang lain selagi keburukan itu tidak dilakukan secara terang-terang.Walaupun berzina /maksiat seks itu adalah haram, namun Islam mengharamkan untuk mendedahkan aib orang lain yang bersifat peribadi selagi ia tidak mengancam keselamatan awam dan empunya diri berusaha menutupinya.
  3. Jangan cuba mengintip atau merakam kemungkaran orang yang dibuat dalam keadaan tertutup.

marilah sama-sama kita menjaga aib dan keburukan sahabat kita...
janganlah menceritakannya kepada orang lain,
tetapi bertemulah dengan sahabat itu sendiri jika dia tersalah...
kerana itu adalah lebih baik daripada menceritakannya kepada orang lain.
waLlahuA'lam...renung-renungkan dan selamat beramal... =)